Initiatorii proiectului arata ca Romania este cel de-al patrulea mare producator de miere din Europa, dupa Germania, Franta si Ungaria, avand inregistrati la nivel national circa 40.000 de apicultori.

In ultima perioada au inceput sa circule in mediul virtual tot mai multe informatii despre mierea contrafacuta pe care o gasim in tot mai multe lanturi de magazine. Mierea este un produs usor de falsificat, cea mai uzata tehnica fiind cea a amestecului de produse apicole, insa mai grav este cand consumatorul este inselat prin comercializarea unui produs care contine sau nu miere, alaturi de glucoza industriala obtinuta prin hidroliza amidonului din porumb sau cartofi. Acest tip de glucoza in stare lichida are un gust aproape identic cu cel al mierii si este aproape imposibil de depistat la degustare. Consumul pe termen lung al mierii cu glucoza priveaza consumatorii de beneficiile mierii naturale si poate pune in pericol sanatatea”, arata parlamentarii, care atrag atenti sa ”Romania este invadata de miere adusa din import, uneori de calitate indoielnica”.

In Romania ar exista preturi corecte la miere daca nu ar intra miere la jumatate de pret din alte tari, miere surogat care se amesteca cu mierea romaneasca. Prin propunerea noastra legislativa, initiem masuri de stopare a amestecului mierii romanesti cu tot felul de falsuri care vin din import”, se mai arata in expunerea de motive.

Ce prevede initiativa de modificare a Legii apiculturii

Pe scurt, initiativa legislativa prevede ca:
– Apicultorii si comerciantii sa fie obligati sa afiseze vizibila tara de origine sau locul de provenienta aL mierii si a produselor apicole.
– Pentru mierea si produsele apicole provenite din UE sau tari terte, amestecurile acestora cu produse va trebui mentionat conform legislatiei europene in vigoare
– Doar cei cate folosesc in proportie de 100% miere si produse apicole ca materie prima pot folosi sintagma de ”Produs natural” pe etichete
– Dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea ”Produs romanesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie de 100% ”Produs natural” provenind din exploatatiile apicole din Romania.

Cei care vor avea atributii de control pe aceste noi reglementari vor fi medicii veterinari de la nivelul directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor de la nivelul judetelor, acesti specialisti putand efectua controale si analize ale probelor la care exista suspiciuni. Amenzile prevazute in proiect sunt de pana la 10.000 de lei la neafisarea originii produselor apicole si de pana la 25.000 de lei si retragerea autorizatiei de functionare timp de sase luni in cazul producerii, expunerii sau vanzarii de miere si produse apicole obtinute din inlocuitori.

Pentru a intra in vigoare, propunerea parlamentarilor are nevoie de votul Senatului si al Camerei Deputatilor, apoi de promulgarea actului normativ de catre Presedintele Romaniei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *