APIA a început verificarea oilor și caprelor pentru care s-a solicitat primă
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Joi, 24 Iunie 2010 13:25
Domenii - Zootehnie

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început controlul administrativ pentru toate cele 45.400 de cereri depuse de crescătorii de ovine/caprine și un control la fața locului, respectiv supracontrol, pentru aproape 6.000 de exploatații pentru care s-a solicitat Plata Națională Directă Complementară (CNDP).

Astfel, în cadrul controlului administrativ, APIA verifică dacă informațiile din cererile depuse de crescătorii de ovine/caprine sunt în concordanță cu înregistrările din Registrul Național al Exploatațiilor (RNE) al Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

În cadrul controlului la fața locului, se verifică existența efectivului pentru care se solicită primă, precum și corespondența dintre efectivul animalelor înscris în cerere și cel real din exploatație (numere de identificare), în vederea stabilirii efectivului eligibil pentru primă (după validare în RNE).

"Este important de menționat că, începând cu anul 2010, dacă în urma verificărilor se constată diferențe între numărul animalelor solicitat la plată și numărul animalelor eligibile, se aplică reduceri sau excluderi de la plată. În cazul unor circumstanțe naturale, cum ar fi decesul animalelor, solicitanții trebuie să informeze, în scris, Centrele Județene APIA, în termen de 10 zile lucrătoare de la constatarea oricărei reduceri a numărului de animale", se arată într-un comunicat transims joi de APIA.

APIA reamintește crescătorilor de animale că efectivul pentru care au solicitat prima trebuie să fie identificat și înregistrat în RNE la data depunerii cererii și trebuie menținut în exploatație la adresa menționată în cerere, în perioada 1 iunie – 31 august 2010. Totodată, efectivul din exploatație trebuie să fie de minimum 50 capete ovine femele, respectiv 25 capete caprine femele, vârsta acestora fiind de un an până la data de 31 martie 2010.