Ciobanii pregătesc acțiuni de protest și acuză Ministerul Agriculturii că distruge oieritul
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Miercuri, 28 Iulie 2010 17:24
Domenii - Zootehnie

Crescătorii de oi și capre, membrii ai Federației AGROSTAR, pregătesc proteste de stradă acuzând Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) de falimentarea acestui sector, care realizează exporturi de peste un miliard de euro anual.

„Exportul României de berbecuți a crescut de la an la an și a ajuns să depășească un miliard de euro anual. Dacă acest sector ar fi sprijinit s-ar putea exporta de cel puțin 1,5 miliarde euro de euro, însă politica Ministerului Agriculturii este de a falimenta tot ce mai a mai rămas din agricultura românescă și de a scoate producătorii români de pe toate piețele. În alte state membre UE, spre exemplu în Germania crescătorii de oi primesc ajutoare financiare atât de la stat, cât și de la autoritățile locale, în timp ce ciobanii din România nu beneficiază nici formele de sprijin care li se cuvin ca țară membră UE. În curând vom anunța calendarul protestelor. Cerem demisia conducerii Ministerului Agriculturii, cea mai incompetentă din ultimii 20 de ani”, declară președintele AGROSTAR Niculae Ștefan.

 

Singurul ajutor financiar de care beneficiază crescătorii de oi și capre în 2010 este cel de 80,36 euro reprezentând plata directă pe suprafața. În ceea ce privește motorina cu acciza redusă, pentru oi ar urma să se dea sub un litru pe cap de animal.

Crescătorii români de oi și capre cer ajutor financiar în contextul în care pe piața europeană se înregistrează un deficit de carne de oaie de 300.000 de tone, iar cererea este în creștere, ceea ce ar reprezenta o oportunitate pentru crescătorii români, cu atât mai mult cu cât potențialul natural al României  este enorm.

Principalele piețe pe care ciobanii români exportă berbecuți în viu sunt țările arabe, țări din fosta Iugoslavie, Grecia și Italia. Activitatea de export se desfășoară în principal prin intermediari.

Federatia “AGROSTAR”, cea mai mare organizaţie sindicală din domeniul agricol, a fost înfiinţată în 1990 şi numără peste 38.000 de membri având în componenţa sa peste 150 de sindicate din toate ramurile agriculturii (cultura câmpului, avicultură, viticultură, horticultură, sindicate ale producătorilor şi fermierilor).

Ultima actualizare în Miercuri, 06 Octombrie 2010 22:13