Porumbul modificat genetic 1507 poate fi cultivat pe teritoriul UE
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Marţi, 11 Februarie 2014 20:31
Domenii - Zootehnie

Update: Douasprezece state membre ale UE au lansat miercuri un apel catre Comisia Europeana pentru ca aceasta sa renunte la autorizarea cultivarii porumbului modificat genetic TC-1507 pe teritoriul Uniunii Europene.

Un nou organism modificat genetic (OGM), porumbul 1507, al firmei americane DuPont Pioneer, va fi autorizat pentru a fi cultivat pe teritoriul Uniunii Europene, in ciuda opozitiei a 19 state membre, a anunțat marti Comisia Europeană. Anuntul executivului european vine dupa ce statele membre nu au reusit sa ajunga marti la un consens pentru a bloca astfel de cultura.

"Nu exista o majoritate calificata impotriva autorizarii unei astfel de culturi, a anuntat presedintia greaca a Uniunii Europene, la incheierea reuniunii Consiliului Afaceri Generale al UE, care a avut loc la Bruxelles. Potrivit normelor in vigoare, in cazul in care Consiliul de Ministri nu ia o decizie, Comisia Europeana trebuie sa aprobe cultura in urmatoarele 24 de ore, a explicat serviciul juridic al Consiliului.

 

 

Potrivit unui comunicat recent al Greenpeace la Bruxelles, majoritate a ministrilor UE se opuneau autorizarii porumbului modificat genetic 1507 produs de firma DuPont Pioneer. Organizatia cerea executivului comunitar sa-si retraga propunerea, invocand argumente stiintifice și politice.

Argumentul știintific invocat este ca porumbul 1507 este conceput pentru a produce un pesticid numit Bt care ar trebui sa fie toxic doar pentru insecte, dar EFSA ar fi observat inca din 2011 ca acesta afecteaza si fluturii. In consecinta, CE ar fi solicitat in două randuri DuPont Pioneer sa vina cu dovezi ca porumbul 1507 nu este periculos din acest punct de vedere. Potrivit Greenpeace, desi DuPont Pioneer nu a furnizat aceste dovezi pana in prezent, CE a supus aprobarii Consiliului de Ministri o cerere de autorizare a acestui OGM. Intr-un vot din ianuarie, PE a cerut de asemenea CE sa retraga aceasta propunere.

Ultima actualizare în Joi, 24 Aprilie 2014 19:17