Aproape jumatate de milion de porci vor fi sacrificati pana la sfarsitul anului din cauza lipsei ajutoarelor de stat
PDF Email
Scris de agro-consultanta.ro
Miercuri, 26 Mai 2010 14:20
Domenii - Zootehnie

Circa 500.000 de porci vor fi sacrificati pana la sfarsitul anului 2010, din cauza eliminarii ajutoarelor de stat care s-au acordat pana in anul 2009, a declarat pentru agro-consultanta.ro Stanca Tudor, director executiv al Patronatului Roman al Carnii de Porc.

Ea a adaugat ca de la inceputul anului pana in prezent pretul cu care vand crescatorii de porci marfa la abatoare a scazut cu aproape 13%, iar fata de aceeasi perioada din 2009, cu aproape 11%.

 

 

„Este stiut in toata lumea ca nu pot fi acoperite costurile de productie pentru carnea de porc. In ultimii ani statul a bagat zeci de milioane de euro subventii in sectorul de crestere a porcilor si s-au obtinut rezultate, iar acum distruge tot ce s-a facut. Cel mai grav este faptul ca nu exista nicio politica in privinta a ceea ce se va face de acum incolo. Sunt oameni care au luat credite, care au accesat fonduri europene si nu mai pot derula investitiile pentru ca nu mai au bani”, a declarat pentru agro-consultanta Stanca Tudor.

Potrivit reprezentantului patronatului, in prezent, crescatorii romani de porci asigura circa 52% din necesarul consum din Romania  restul fiind asigurat din import. Pentru procesare se importa aproximativ 70%.

La sfarsitul anului 2009, Romania avea un efectiv de 4,6 milioane porci din care 1,4 milioane crescuti in marile ferme, portivit datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

Ultima actualizare în Miercuri, 26 Mai 2010 15:28